HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

A www.fatudakozo.hu - www.fakat.hu - www.woodinfo.hu - www.woodinfo.eu FAKAT-online helyen két felületet használhat a kereséshez.

EGYSZERŰ KERESÉS

Az egyszerű keresés felülete maga a nyitóoldal, ahol termék és tevékenység vagy a cég neve szerint kereshet. Eza két keresési feltétel a nyitólapon egymástól függetlenül működik, egymással nem köthető össze, azért sem mert ez nem lenne logikus.

Keresés cégnév szerint

A keresett cég nevéből bármely betűcsoportot írjon be az ablakba és az enter billentyűvel, vagy a Keresés gombra kattintással indítsa al a keresést. Ha pontosan tudja a cég nevét és ebből minél többet beír, annál pontosabban azt az egy bizonyos céget kapja a találati listában. Rövidebb betűcsoport hatására hosszabb találati listát kap eredményül: mindazokat a cégeket, melyek nevében ez a betűcsoport előfordul. Ha keresésnél ő vagy ű betűt is használ, akkor előtte állítsa a böngészőjét közép-európai windows-ra vagy közép-európai ISO-ra a nézet / kódolás menüben.
A nyitólapról indított cégnévre keresés eredménye a nyiólap ablakát cseréli le, a nyitólapra tehát a böngésző program vissza gobjával léphet vissza a találati céglistáról.
A céglistában a cég nevére kattintva nyílik meg a cég részletesebb adatait tartalmazó lap, de ez már külön ablakban. Ha tehát vissza akar térni a találati céglistához, akkor vagy bezérja a céglap ablakát, vagy a windowsnak a képernyő alján lévő eszközsorában kattint a céglista ablak ikonjára.
Ha több cég céglapját is menyitotta és ezekre már nincs szüksége, akkor mindegyik ablakát külön-külön be kell csuknia.

Keresés termék és tevékenység szerint

A több mint tíz éve fejlesztett FAKAT rendszerünkben a szakmánkban leggyakrabban előforduló és szakmailag logikus termék és tevékenység megnevezéseket és ezek csoportjait egyedi FAKAT kódtáblába rendeztük. Ennek tartalmát itt a nyitólapon három főcsoportba és azon belül tizenöt alcsoportba rendezve láthatja. Bármely alcsoport gombjára kattintva annak önálló ablaka nyílik meg. Ott az alcsoport nevére az egérrel ráálva kinyílik az eggyel mélyebb szint és így sorba a keresett termék vagy tevékenység nevekre állva jut el ahhoz a végponthoz, amelyiken kattintva az annak megfelelő cégeket kapja a találati listában.
Ha nem a végpont szerinti, hanem egy összefogó csoport listája érdekli, akkor az annak nevéből kinyíló lista alján lévő "összes termelő", illetve "összes kereskedő" gombra kattintson.
A fentikből következik, hogy ezen az egyszerű keresés felületen - tehát a nyitólapon - az egyes termékekre és tevékenységekre keresést nem lehet egymással kombinálni, itt egyszerre több elemre nem lehet keresni. Tapasztalatunk szerint azonban a felhasználók az esetek döntő többségében egyszerre egy dologra keresnek és nem szeretik a bonyolult feltételmegadó felületeket, ezért készült ilyen gyorsan áttekinthetőre a nyitólap.

Az alcsoport, a céglista és a cég lapok mindegyike tehát új és új önálló ablakban nyílik a termék és tevékenység szerinti keresésnél, mert úgy találtuk, hogy így kezelhetőbb ez a rendszer. Ezért javasoljuk, hogy hosszasabb keresés esetén a megtekintett és már felesleges ablakokat mindig csukja be.

KOMBINÁLT KERESÉS

Ez a felület az összetetteb keresések elvégzéséhez készült.

Itt lényegesen több szempont szerint lehet keresni, valamit ezeket egymással kombinálni lehet. Az egyes mezők egymással "és" logokai kapcsolatban állnak. Ha tehát több mezőben is megad valamilyen feltételt, akkor az ezeket egyszerre teljesítő cégek szerepelnek majd a találati listában. Például az X terméket gyártó Y megyei cégeket keresem. Bizonyos mezőkben egyszerre több keresési szempontot is felsorolhat és eldöntheti, hogy ezek a mezőn belül "és", illetve "vagy" kapcsolatban álljanak egymással.

A keresett termékeket és tevékenységeket úgy tudja meghatározni, hogy az ennek megfelelő legelső mező megnevezése után álló >>>> kapcsolóra kattint és az itt megjelenő - viszonylag hosszú - felsorolásban a megnevezések előtti ablakocskákat egérrel kattintva bejelöli. Minden terméknél jelölni lehet, hogy csak a termelőket, csak a kereskedőket, vagy mindkettőt keresem és a hosszú listában több terméket is be lehet egyszerre jelölni. Az így bejelöltek egymással "vagy" kapcsolatban állnak. Mikor ezen a kódlapon az egy vagy több keresett dolgot bejelölte, görgessen le a lap legaljára és kattintson a JÓVÁHAGY gombon. Ennek hatására a kiválasztott termék(ek) és/vagy szolgáltatás(ok) bekerülnek a kombinált keresés feltételmegadó lapjára.

Mikor a többi mezőben is megadta a kívánt feltételeket, utána a kombinált keresési lap alján a KERESÉS gomb segítségével idíthatja el a keresést.

A kombinált keresés lap minden mezőjéhez külön súgó tartozik, amit a mező végén található kérdőjel rajzocska jelez. Erre kattinva az adott mezőhöz kap leírást, segítséget.

EGYEBEK

A FAKAT-online-ban a cégek és intézmények három különböző adattartalom terjedelemben jelennnek meg. Ezek a Max, a Mid és a Min, amit a céglapok jobb felső sarkában látható kis kapcsoló minden esetben meg is mutat. A kapcsolóra kattintva pedig a három megjelenés eltéréséről látható leírás.

A FAKAT-online www.fakat.hu helyen látható kezelőfelületét 2005. január 31-én hétfőn reggel nyitottuk meg.

A FAKAT-online a FAKAT-Komlex.CD-re épül. A CD-n több mint kilenc és fél ezer, az online felületen mintegy másfél ezer cég és intézmény jelenik meg. A CD-n minden esetben a rendelkezésre álló teljes adatkörrel, az online felületen pedig a megredelésnek, illetve a szövetségi tagságnak megfelelően. Az erdőgazdálkodással és a faiparral összefüggő oktatási és más intézmények részére a FAKAT-online-ban megjelenést a Mid kategóriának megfelelően díjmentesen biztosítjuk.

Ha bármely észrevétele vagy kérdése van a FAKAT-online-nal, illetve ennek új, www.fakat.hu felületével kapcsolatban, erre a címre küldheti el: info@fagosz.hu .

Utoljára módosítva: 2008-11-03 12:43